18 de setembre 2015

***llibre del divendres : CICLISMO con Bernard Hinault


Els propers divendres de cada setmana intentaré presentar algun llibre vell sobre bicicletes dels que tinc per casa ( no tots els dies de pluja es pot sortir a entrenar... i és bo també llegir una mica... :-)

Començo amb un llibre molt estimat per mi, ja que vaig aprendre força amb la seva lectura quan començava a entrenar i competir a les categories de cadets i juvenils.
 "Ciclismo con Bernard Hinault" és la traducció al castellà  de "Cyclisme sur route", publicat a França l'any 1987, un any després de que le blaireau penjés la bici després de mil batalles.

Un llibre tècnic però inspirador.

El llibre secciona transversalment el ciclisme, la bicicleta i el ciclista, en els aspectes més esencials.
El ciclisme com esport específic, les argúcies per tal d'acostar-se a l'èxit, els millors materials i tecnologia de la bici, alguns trucs mecànics,  la bona posició del ciclista, la tècnica de rodar amb bici en cada terreny, els elements tàctics en competició, l'entrenament, la preparació, l'alimentació, els aspectes mèdics...

Malgrat l'important factor tècnic que domina el llibre, també hi ha moltes anècdotes i exemples pràctics extrets de la gran experiència del campió francès, i que tot i la seva forta personalitat "dominant" (imperdible l'artícle de Guillermo Ortiz), permet entendre com la lluita per la victòria no ve sola, i ajuda a llegir àvidament i girar pàgines amb fluidesa...
 En el capítol "la táctica", els apartats atacar, contraatacar, desgastar al adversario, farolear, endurecer la carrera... ja expliquen per si sols tota la personalitat guerrera del mestre, i la seva ambició no només de guanyar, sinó intentar fer-ho humillant els rivals.

Està clar que tot és imaginar, doncs només un pocs fora de sèrie podran aplicar aquests principis i travessar primers una meta, però evidentment, recomano la lectura d'aquest clàssic, no només als nostàlgics que vulguin veure alguna bicicleta "tope" de mitjans dels 80's, rodes lenticulars, primers pedals automàtics... sinó també a qui vulgui escoltar consells retro, alguns encara aplicables en l'actualitat.
Si més no en teoria! jajaja!



 " No obstante, no existe nada más sencillo que ponerse el calzón elástico, el maillot y los guantes, atarse los zapatos, llenar una cantimplora -no con lo primero que a uno se le ocurra-, hinchar los neumáticos a la presión adecuada, comprobar rápidamente que todo funciona y salir finalmente a la carretera, llueva, haga viento o luzca el sol, con el corazón lleno de alegría ante la idea de recorrer cien kilómetros. 
Y eso sigue siendo lo esencial."

Tot i la pau d'aquestes paraules, quan es tractava de competició la cosa canviava: 
25 momentos estelares de Bernard Hinault, a Ciclismo a Fondo.
 
El llibre:
Ciclismo con Bernard Hinault
Bernard Hinault - Claude Genzling
Ediciones Martínez Roca. 1989. Barcelona
220 pgs. 21 x 14 cms

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada