13 d’octubre 2015

- SS RAT


SS: Single speed (una sola velocitat).
RAT: "rata" en anglès, i que normalment s'agrupa amb els mots style o look : rat style o rat look.
És un tipus de tunning on l'aspecte extern és degradat i mal cuidat, brut, grenyós... però mecànicament tot funciona perfectament. Els puristes d'aquest estil es basen en arreglar i/o fer el manteniment del vehicle amb coses que tinguem a mà, sense ajudar-nos del mercat ni dels diners.

Amb això de "la crisis que no acabarà mai" (un post del 2010, per cert...), SS i RAT segueixen essent conceptes vigents.

Al taller tenia aquest vell quadre de carretera, de feia massa temps, i he pensat que el millor era fer-ne una bici per la trinxera, per un futur inmediat a primera línia de foc en alguna ciutat d'aquesta crisis peninsular/continental/mundial...
Una màquina de menjar kilòmetres urbans, per el dia a dia, funcional, lleugera, fiable, robusta i poc llaminera.

Quadre i forquilla
D'acer, de fabricant desconegut, segurament d'alguna bicicleta francesa dels anys 70's o anterior, ja que no porta passacables soldats. Els racords són BCM (Bocama lugs).
Talla 54, per algú de vora 1,75m.
Un antic usuari li va fer dos forats al tub horitzontal, per on passa la funda del fre de darreta. També va foradar el tub diagonal per poder-hi cargolar un portabidó, però estúpidament per cargols M6 i no M5 com hauria de ser...




Transmissió
Eix de pedalier per bieles d'acer amb passadors. Plat de 46 dents. Pinyó Urreta de 20 dents.
Pedals d'alumini amb bones dents. Cadena IRIS d' 1/8, ben engrassada malgrat el rovell existent. Alineació gairebé perfecte de la cadena (línia plat-pinyó).
Rodes de mida 700c, ben alineades i en bon estat. La davantera d'alumini i la posterior d'acer cromat. 36 radis. Neumàtics a mig ús, Michelin Orium de 23 mm.




Frens:
Uns ponts Weinmann d'alumini, manetes de mountain bike. Manillar i potència d'acer, com la tija del seient. Seient senzill d'espuma. Punys de BMX.





La bici no és cap preciositat, com podeu copsar, però d'això es tracta, d'ajustar el manteniment i el preu tot el possible, sense restar fiablilitat ni seguretat.

Avantatges de les SS + RAT: 
-Bicicletes mecànicament senzilles, discretes, poc atractives pels lladres de bicicletes.
-Molt útils com a transport diari urbà, ja que es poden passar la nit lligades al carrer, sense importar si plou o neva.
-Manteniment mínim.
-Força lleugeres al no portar 2 plats ni pinyons, manetes ni canvis de marxes.
-Menys radicals que les fixies.

Inconvenients:
-S'adapten poc a la inclinació del terreny: en algunes pujades costarà en excés i en algunes baixades no podrem pedalar degut a la velocitat. Cal escollir una combinació de dents plat/pinyó adecuada al terreny habitual.

La bici està a punt per currar, ben ajustada i  engrassada. Funciona tot bé.
venuda! :-)
Salut!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada